13. listopadu sklízím kedlubny
Ještě jsem měl v zemi několik kedluben, které jsem se už rozhodl sklidit. Stejně by už o moc nevyrostly. V lednici jsem je už skladovat nechtěl, tak jsem ze všech udělal jednoduchou kedlubnovou polévku.
Konečně budu moct porýt celou zahradu a nachystat se na výsadbu česneku.
Výroba eko, bio, rácio produktu
Na kousku másla jsem osmahl asi dvě hrsti pórku ze zahrady, který už mám schovaný v mrazáku. Oloupal jsem všechny kedlubny, nakrájel na nudličky a přidal k pórku. Kedluben bylo 700 gramů. Do hrnce jsem nalil litr vody a začal škrabat tři brambory takové normální velikosti (celkem měly 333 gramů). Brambory jsem nakrájel na kostičky a přihodil do polévky. Nakonec jsem tam šupnul ještě lžičku soli. Celé se to vařilo asi 40 minut. Po uvaření jsem polévku rozmačkal šťouchadlem a chystal se ji dochutit. Jelikož mně chutnala, tak jsem ji nijak nevylepšoval. Ale vy si ji můžete dle chuti ještě dosolit, opepřit a nebo přidat kousek chilli.




Kedlubna, nebo brukev?
Polévku jsem nazval brukvovica. Jelikož je z brukví. Nebo z kedluben? No oboje. Kedlubna spadá do rodu brukví. :-)
Labužnická variace
Pokud polévka z namačkané zeleniny pro vás není to pravé, zalijte ji jednou 30% smetanou a rozmixujte mixérem. Nakonec zasypejte pažitkou a podávejte s opečeným chlebem. Navrch můžete šupnout lžicu zakysané smetany a ozdobit snítkou něčeho zelenýho. Polévka bude určitě luxusnější než verze bez smetany, ale záleži jestli preferujete lehkou podzimní zeleninovou polévku, nebo labužnickou smetánku.

Brukvím zdar a dobrou chuť.